Altfel de basme

Îmbrăcată în Albă Ca Zăpada, am fost atenționată de un băiețel de cinci ani cu o sabie din balon în mână, cocoțat pe un căluț alb, că el e prințul meu. Să vă spun drept, m-a tristo-înduioșat scena, l-am luat în brațe și ne-am pus să construim castelul prințesei cu turnuri mari și animale la intrare care să îl apere. disney_villains___the_throne_contenders_by_chris_darril-d666k7sAș fi vrut să îi spun că nu mai e nevoie de prinți, că basmele nu sunt înțelese cum trebuie și că nu se poate autoproclama prințul Albei Ca Zăpada, așa cum a făcut-o, în basm, prințul real, cu un sărut. Ni s-a alăturat o fetiță care a insistant să ne ajute și care mi-a împărtășit bucuria ei văzând că mama vitregă, vrăjitoarea cea rea, nu era prezentă. Eram prea curioasă și am întrebat-o de ce nu îi place de ea? Răspunsul a fost, pentru că e rea. Răspunsul meu a fost “poate nu e rea, poate e doar supărată, și eu când sunt supărată sunt puțin mai rea decât ar trebui, tu nu ești rea când ești tristă?”, evident ea mi-a spus că e cuminte chiar și când cineva o supără.

Sinceră să fiu mie nu îmi place de Albă Ca Zăpada, e o fetiță răsfățată care fuge de acasă când lucrurile devin mai grele. Bineînțeles, a fost sfătuită de vânător care sigur a fost îndrăgostit de mama ei până peste cap și acum ține să protejeze fata. Oricum ar fi basmele nu sunt corecte. Li se oferă prinților și prințeselor, care nu fac nimic, totul. Umblă țanțoș prin împărăție și asta e, se trezesc cu jumătate din ea. Dar zmeii, vrăjitoarele, care sunt inteligenți și luptă ca să aibă ceva sunt nimiciți și marginalizați. Vă gândiți doar câtă inteligență trebui să deții ca să poți să păcălești o prințesă să muște dintr-un măr otrăvit? E adevărat, a fost mai inteligentă partea cu otrăvitul mărului, căci Albă Ca Zăpada se lasă prostită de orice accesoriu sau fruct apetisant.

Dar în final vrăjitoarea este învinsă, prințul, din dorință și din noroc reușește să o trezească pe Albă Ca Zăpada. Vedeți? Vrăjitoarea nici măcar nu voia să o omoare pe Albă Ca Zăpada, altfel nu făcea ca salvarea ei să fie atât de ușoară.

Nu știu vouă, dar mie îmi plac zmeii care muncesc pentru ceea ce vor ( http://www.dailycotcodac.ro/2011/03/zmeul-personajul-pozitiv-din-basme/ – articolul care mi-a întărit aprecierea pentru personajele negative), îmi place de regina cea rea pentru că e inteligentă și nu e chiar atât de rea cum pare. Așa sunt toți, nu răi, doar rău înțeleși.

2 thoughts on “Altfel de basme

  1. E cumplit ce traim! E atat de cumplit sa treaca timpul aiurea iar noi sa nu mai ajungem eroi in basmele din lumea oamenilor! Ce poate fi mai cumplit decat sa nu mai visezi?! Cel mai cumplit e ca oamenii, nu doar ca nu mai cred in basme, nu mai cred in nimic!

    • Oamenii cred, doar că nu se mai arată. Eu mulți eroi în viața mea, sunt și eu un erou în povestea mea. E vorba de alegeri; și eu la rândul meu aleg uneori să fiu erou în basme, sau să mă lupt pe bune cu realul ce mă înconjoară. Cred că depinde de ce trăim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *